TUINTIPS VOOR de maand mei

Hou begin mei nog vliesdoek bij de hand, voor als er onverwacht nachtvorst wordt aangekondigd. Vanaf half mei is de kans op nachtvorst te verwaarlozen. Dus begint na de IJsheiligen (12, 13 en 14 mei) pas echt de tijd voor de eenjarigen en mogen de kuipplanten naar buiten.

Vergeet niet om ze af te harden (overdag laten wennen aan de (goede) omstandigheden buiten; ’s nachts even binnen zetten of op een andere manier beschermen, omdat de temperaturen dan nog lager zijn.

Mei is ook een van de twee topmaanden in het jaar, als het om grasgroei gaat. De tweede ‘groeispurt’ heeft plaats in augustus. Je zult nu extra vaak moeten maaien. Vergeet vanaf nu ook de voeding van het gras niet, want wat je afmaait en afvoert is een deel van de voedselvoorraad van de grasplanten. Die zul je weer moeten aanvullen. Door te mesten kan ook het onkruid in het gras harder gaan groeien. Daar zul je dus ook weer wat aan moeten doen. Blijf het onkruid ook elders in de tuin bestrijden!

BEMESTEN, ONDERHOUDEN EN VERZORGEN IN MEI

Onkruid wieden, liefst bij droog weer
Pluk onkruid met de hand uit. Bij droog weer blijft er minder grond aan de onkruidwortels hangen. Schoffelen kan natuurlijk ook, maar pas dan wel op dat je geen wortels van de blijvende planten beschadigt. Een schoffel hoort scherp te zijn om het onkruid bij de wortels door te kunnen snijden.

 

Gazon maaien
Maai een nieuw gazon voor de eerste keer als het gras 5 cm hoog is. Maai niet te kort, stel de maaimachine af op maximale hoogte. Ook al langer bestaande gazons de eerste keer niet te kort maaien. Geef nu speciale lang werkende gazonmest, dan blijft de grasmat veel langer sterk en gaat gezond de zomer in. In mei ondergaat het gras een zogenaamde ‘groeispurt’, het groeit extra sterk.

Regelmatig water geven
Omdat mei vaak zeer zonnig is, is sproeien of begieten bij jonge en pas ingeplante planten soms al nodig. Dat kan het beste met water dat al op temperatuur is. Geef het liefst opgevangen regenwater uit de regenton. Dat is niet alleen praktisch, maar ook heel goedkoop. Zo’n ton gaat een half leven mee. Echt sproeien doe je natuurlijk met leidingwater. Richt een harde straal nooit direct op de planten. Laat het water, als fijne nevel, neer regenen. Dan heeft het even tijd om de omgevingstemperatuur aan te nemen. Sproei liefst ’s morgens vroeg. Dan is de verdamping nog niet zo groot. Als je ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen veel groter. Overdag is – zeker op een zonnige dag – de kans op waterverlies door directe verdamping het grootst. Dat is dus minder efficiënt qua watergebruik.

De vijver
Maak de vijver schoon (als je dat nog niet hebt gedaan) en zorg dat de planten in de vijver elkaar niet verdringen. Dus eventueel te ver uitgegroeide waterplanten uitdunnen, opnieuw inplanten en zo nodig nieuwe waterplanten kopen (het is nu ook tijd voor de waterlelies!). Je kunt nu alle soorten waterplanten planten. Bestrijd te veel draadalg, door het handmatig uit de vijver te halen , wikkel het om een ruwe stok of gebruik een speciaal daarvoor ontwikkeld hulpmiddel  Laat het afval, nadat je het uit de vijver hebt getrokken, een dag lang op de oever liggen. Er zitten altijd diertjes in die zo de kans krijgen naar het water terug te keren. De algenafval kan daarna in de compostcontainer.

Amfibieën die in de vijver hebben overleefd, zijn al weer wakker en zo lang ze nog geen eieren hebben afgezet, (eenvoudig te constateren) kun je je gang gaan.

 

 

heeft U nog vragen? vraag het ons,  U kunt langskomen bij ons op de zaak of bel 0593-745065. Wij helpen u graag met nog meer tips om optimaal te genieten van uw tuin en vijver.

Rudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus TuinmarktRudolphus Tuinmarkt

 

 

Rudolphus tuinmarkt

Eursing 10b

9411xc Beilen

0593 745065

Contact

medium
Rudolphus Tuinmarkt
Rudolphus Tuinmarkt